onsdag, augusti 31, 2011

D-vitamin

Jag hittade en gammal men väldigt intressant artikel i läkartidningen om D-vitaminbrist som jag skulle vilja tipsa om:

D-vitaminbrist är kanske vanligare än vi trott

Artikelförfattaren har även gjort ett inlägg på DN Debatt som kan vara intressant att läsa. Framförallt är det inte lika långt.

Undvikande av solljus har blivit en hälsorisk

Normalt sett är jag inte så mycket för vitamintabletter och kosttillskott av olika slag eftersom de generellt kostar mer än de "smakar" och det går oftast bra att få i sig det man behöver genom en bra och nyttig kosthållning. Det finns dock inga regler utan undantag.


bla_himel_och_sol

Vad gäller D-vitamin så är det nästan omöjligt att få i sig tillräckligt via kosten. Det enda som ger tillräckligt med D-vitamin är lagomt exponering med solljus, vilket i vårt land endast är möjligt under perioden maj till augusti om man med några dagars mellanrum befinner sig i bara shorts i solen 15-30 minuter mitt på dagen. De flesta får inte tillräckligt med sol ens under sommaren och under vintern får ingen det. Det man ska komma ihåg är att våra gener har knappt ändrats sedan vi alla för mer än 60.000 år sedan levde ett liv som jägare/samlare i afrika, ett liv där vi var utomhus mer och solljuset var mycket starkare. Därför behövs det i vår del av världen D-vitamintillskott.

Vill man läsa mer om detta så har Kostdoktorn, Andereas Eenfelt, skrivit mycket mer om detta här:

D-vitamin: Solenergi åt dig?

Tänk bara på att det behövs mellan 2000-4000 IE per dag för vuxna och 1000 IE till barn vilket är högre än de förlegade kostråd om D-vitamintillskott på 400 IE som Livsmedelsverket utfärdar. Dessa gamla kostråd om D-vitamin gör bara att man undviker rena bristsymtom som Rakit medans det behövs betydligt högre nivåer för att kroppen ska få så mycket som den behöver. Köp därför nyare D-vitamintabletter med 2000 IE så att ni inte köper äldre varianter som bara innehåller 400 IE.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här har väl inget med d vitamin brist att göra men jag vill bara tacka dig för att du har väckt min politiska vilja och lust att argumentera =)

Anonym sa...

Naturhistoriska riksmuseet hade en föreläsning med överläkare Mats Humble om D-vitamin i höstas. Gå in på deras hemsida och leta efter rubriken Webbsändningar. Där finns den.